Άντληση πετρελαίου από ναυάγιο στη Σαντορίνη

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στη Σαντορίνη η γιγαντιαία επιχείρηση άντλησης πετρελαίου και άλλων ρυπογόνων ουσιών που παρέμεναν για δυο χρόνια στο βυθό του νησιού, μέσα στο κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

Sea Diamond Sinking

Το Sea Diamond βυθίστηκε στη Σαντορινη το 2007

Στην επιχείρηση άντλησης των υδάτων πήρε μέρος το ειδικό σκάφος Vos Satisfaction και εξειδικευμένο συνεργείο της εταιρείας Dronik Maritime Consultans ltd που κατά τις ανακοινώσεις άντλησαν 929 κυβικά μέτρα νερού και άλλων πετρελαιοειδών από τις αποθήκες του κρουαζιερόπλοιου, ενώ υπολογίζεται ότι το καθαρό πετρέλαιο ήταν 155 κυβικά μέτρα.

Οι εργασίες των ειδικών κράτησαν τέσσερεις εβδομάδες και το Vos Satisfaction απέπλευσε από το λιμάνι της Σαντορίνης στις 14 Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για την άντληση του πετρελαίου ξεπερνούν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Τελωνείο Θήρας έχει πιστοποιήσει τα σχετικά νούμερα για την ποσότητα νερού και πετρελαιοειδών που αντλήθηκαν.

Ειδικός δορυφόρος κατεύθυνε το Vos Satisfaction και τους δύτες που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της προσπάθειας άντλησης των πετρελαίων.

Αν και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, για λόγους ασφαλείας παραμένει στην περιοχή σκάφος της Τεχνικής προστασίας Περιβάλλοντος, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν διαρροές υπολειμμάτων πετρελαίου. Το σκάφος αναμένεται να συγκεντρώσει άμεσα και γρήγορα οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου διαρρεύσει στην περιοχή.

Το Sea Diamond είχε βυθιστεί στο λιμάνι της Σαντορίνης τον Απρίλιο του 2007 και παραμένει στο βυθό έως και σήμερα, παρά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού που εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής από την καθυστέρηση άντλησης του πετρελαίου, όσο και για τη δυσφήμιση του νησιού και των τουριστικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Τώρα, μετά την άντληση του πετρελαίου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην ανέλκυση του πλοίου, επιχείρηση που αναμένεται να κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Similar Posts