Η όμορφη Οία στη Σαντορίνη

Η Οία στη Σαντορίνη για πολλούς είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στον κόσμο. Για άλλους ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία και εικόνες, ένα υπέροχο σκηνικό.

Η Οία, με 1,500 μόνιμους κατοίκους είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός στη Σαντορίνη μετά την πρωτεύουσα Φηρά.

oia

Η Οία είναι χτισμένη πάνω στο λόφο – όταν το πλοίο πλησιάζει τη Σαντορίνη, οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τα σπίτια που κρέμονται μετέωρα πάνω στο βράχο, δίνοντας την εντύπωση χιονιού από μακριά. Κατά μήκος του βράχου τα κτίρια είναι σκαλισμένα στο πορώδες και μαλακό ηφαιστειακό έδαφος.

Η αντίθεση του τοπίου είναι εντυπωσιακή. Πάλλευκα σπιτάκια και υπόσκαφα σκαλισμένα στο βράχο, με μπλε πόρτες και παράθυρα, με μικρές γλάστρες στα παράθυρα και τις αυλές, με μωβ και κοκκινωπές μπουκαμβίλιες να κρέμονται από τα παράθυρα, και τους βράχους. Το σκηνικό είναι αέρινο, νησιώτικο, Ελληνικό.

Η Οία φημίζεται για την γραφική αρχιτεκτονική της, τη ρομαντική της ατμόσφαιρα, την αρμονική ζεύξη των επαύλεων και των υπόσκαφων σπιτιών, τη μεσαιωνική ενετική αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά δρομάκια, τα πολυάριθμα μαγαζιά, την εντυπωσιακή θέα στο ηφαίστειο και το Αιγαίο, το εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών και των εκκλησιών.

Ηλιοβασίλεμα στην Οία

Η Οία φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της. Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύουν ότι το ηλιοβασίλεμα της Οίας είναι το πιο εντυπωσιακό σε όλον τον κόσμο. Και είναι πράγματι έτσι, όχι μόνο λόγω της θέας όμως.

Όντως η θέα είναι μαγευτική, τα χρώματα του ήλιου που βυθίζεται στα νερά είναι τρυφερά και ζεστά, αλλά αυτό που κάνει το ηλιοβασίλεμα της Οίας μοναδικό είναι η αύρα του οικισμού, η τοπογραφία, η μορφολογία του εδάφους, η αρχιτεκτονική της, οι άνθρωποι που μαζεύονται εκεί από όλα τα μέρη του κόσμου. Μια σύζευξη μοναδικών στοιχείων – αυτό είναι η Οία πάνω από όλα.

Απαθανατίζοντας την όμορφη Οία

Οι τουρίστες και επισκέπτες του νησιού παίζουν ένα αστείο παιχνίδι στην Οία, που λέγεται «αποθανάτισε τη στιγμή». Η Οία είναι δύσκολο να περιγραφεί, δύσκολο να αποτυπωθεί. Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψει κανείς τι βλέπει και τι αισθάνεται στην Οία.

Oia at night

Συνήθως οι περισσότεροι εκφράζουν με κάποιες λέξεις πόσο τους άρεσε η Οία, ή άλλες φορές αφήνουν έναν αναστεναγμό. Συνήθως δε λένε τίποτα και απλά δείχνουν μια φωτογραφία που τράβηξαν στεκόμενοι στο βράχο της Οίας. Τι μπορεί να περιγράψει καλύτερα την Οία από μια φωτογραφία που απαθανατίζει στιγμές της ομορφιάς της;

Η Οία είναι ένα από αυτά τα μέρη που αλλάζουν συνέχεια κάτω από το φως. Τα στρώματα των ορυκτών παίρνουν διάφορα χρώματα ανάλογα με την ώρα της μέρας και μπορεί να δείτε τουρίστες να κάθονται με τις ώρες σε καφετέριες και εστιατόρια, τραβώντας φωτογραφία το ίδιο σημείο κάθε λίγο.

Η Οία είναι ένα μέρος που μοιάζει ίδιο αλλά αλλάζει συνέχεια, καλώντας τους επισκέπτες της να ακολουθήσουν την ήρεμη και άγρια ταυτόχρονα αύρα.

Similar Posts