Φηρά, η όμορφη πρωτεύουσα της Σαντορίνης

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και το εμπορικό και οικονομικό της κέντρο, ένα μέρος που διατηρεί, ωστόσο την ομορφιά του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, παρά τη μεγάλη επέκταση που γνώρισε τα τελευταία 20 χρόνια.

φηρα

Τα Φηρά απλώνονται στην άκρη του εντυπωσιακού ηφαιστειακού βράχου, ακριβώς απέναντι από το βυθισμένο ηφαίστειο. Η Νέα Καμένη, το νησάκι του ηφαιστείου που έχει μείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάποτε μέρος των Φηρών, επιπλέει τώρα μπροστά από την πρωτεύουσα, περιμένοντας τους επισκέπτες της να την επισκεφτούν με τα μικρά καραβάκια στο παλιό λιμάνι.

Η Αρχιτεκτονική στα Φηρά

Τα Φηρά είναι το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων στη Σαντορίνη, ένα μέρος που φημίζεται για την τεράστια ποικιλία επιλογών διαμονής από πολυτελή και πανέμορφα ξενοδοχεία, μέχρι πιο σεμνά υπόσκαφα, όλα με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Τα Φηρά είναι τυπικό κυκλαδίτικο χωριό, με πάλλευκα μικρά σπιτάκια που χωρίζονται το ένα από το άλλο με στενά σοκάκια. Οι εκκλησιές με τους μπλε τρούλους, που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα σπιτάκια, συνθέτουν την πιο χαρακτηριστική εικόνα των Φηρών, ενώ τα ηλιόλουστα καφέ και οι μεγάλες βεράντες προσφέρουν υπέροχη θέα στο Ηφαίστειο και το υπόλοιπο νησί.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στα Φηρά

Τα Φηρά είναι μια πόλη με έντονη ζωή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι τουρίστες παρκάρουν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια και ξεχύνονται στην πόλη. Οι κεντρικοί δρόμοι σφύζουν από ζωή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ τα διάφορα μαγαζιά, οι καφετέριες και τα εστιατόρια και μπαρ είναι γεμάτα κόσμο.

Τα Φηρά δεν είναι, όμως, μόνο χώρος διασκέδασης. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφτεί κανείς, ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης, σπαρμένο με ευρήματα των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, και του μεγάλου Μινωικού πολιτισμού που άκμασε στο νησί.

Τα Φηρά έχουν πολλά μοναστήρια, Ορθόδοξα και Καθολικά, ενώ οι λάτρεις της ιστορίας, θα πρέπει επίσης να επισκεφτούν το Μουσείο Γκύζη που φιλοξενεί μια εκτεταμένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν τη Σαντορίνη όπως ήταν κάποτε, πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Ενα μέρος που δεν πρέπει να χάσετε πάντως είναι η οδός Υπαπαντής, στο Δυτικό κομμάτι της πόλης. Είναι ένας δρόμος που διατρέχει την κορυφή της Καλντέρας προσφέροντας απίστευτη θέα στο ηφαίστειο και τη θάλασσα.

Σκάλα Φηρών, το λιμάνι των Φηρών

λιμάνι φηρά

Τα Φηρά έχουν ένα λιμάνι, που ηταν το κεντρικό λιμάνι του νησιού για πολλά χρόνια, αλλά σήμερα εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα Κρουαζιερόπλοια. Από εκεί, οι επισκέπτες των Φηρών μπορούν να πάρουν τα μικρά καραβάκια και να επισκεφτούν το ηφαίστειο, ή να κάνουν το γύρο του νησιού.

Τα Φηρά είναι μια εξαιρετικά όμορφη και γραφική πόλη, ένα μέρος με βράχους που λαμπυρίζουν στο λευκό φώς του Αιγαίου, και που βυθίζονται σε σκοτεινά κόκκινα χρώματα καθώς πέφτει ο ήλιος, ξυπνώντας στη μνήμη τις ηφαιστειογενείς ρίζες του νησιού.

Similar Posts